
Een oldtimer is niet zomaar een auto. Het zijn echte klassiekers met een verhaal. Tot voor kort was het rijden in een oldtimer nog belastingvrij. Maar de regering heeft hier sinds 1 januari 2014 een stokje voor gestoken. De regels wat betreft de oldtimer wegenbelasting is in 2015 nog iets verder aangescherpt en als het aan de regering ligt zullen er volgend jaar nog meer maatrelen genomen worden. Het rijden in een oldtimer wordt steeds duurder.
Nieuwe maatregelen voor oldtimers
Er rijden steeds meer oldtimers op de Nederlandse wegen. De vrijstelling van de motorrijtuigen belasting kost de regering dus steeds meer geld. Sinds vorig jaar zijn de regels voor autobelasting wat betreft oldtimers drastisch veranderd. Voorheen waren oldtimers tot 25 jaar nog vrijgesteld van wegenbelasting, maar sinds 2014 is dit opgeschroefd naar oldtimers vanaf 40 jaar.
Een oldtimer tussen de 26 en 40 jaar komt nog wel in aanmerking voor een zogenaamd kwarttarief, mits deze auto op benzine rijdt. Met dit speciale tarief betaalt u jaarlijks slechts een kwart van de belasting wat u voor een normale benzine auto zou betalen. Als u kiest voor dit kwarttarief mag u in de maanden december, januari en februari niet de weg op met uw klassieke wagen.
Oldtimer autobelasting in de toekomst
Het kabinet wil het aantal oldtimers op de weg iets terugdringen, omdat eigenaren steeds vaker hun oldtimer voor het dagelijks verkeer pakken. Oldtimers zijn vervuilender dan nieuwe auto’s en daarom vindt de Nederlandse regering dat oldtimer-rijders niet vrijgesteld moeten worden van de motorrijtuigenbelasting, maar juist meer wegenbelasting moeten betalen. Het kabinet wil het gebruik van zeer zuinige auto’s juist meer stimuleren en het rijden van vervuilende auto’s ontmoedigen. De allernieuwste plannen van de overheid zijn dan ook dat vanaf volgend jaar alleen nog maar elektrische auto’s vrijgesteld worden van de motorrijtuigenbelasting. Semi-elektrische auto’s krijgen een gedeeltelijke vrijstelling.